МЛАДОСТ ЈЕ НАША САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ РАЗВОЈА
16.12.2011

Вишегодишња успешна сарадња Дома ученика средњих школа Ниш са Градском општином Палилула огледа се у свесрдној помоћи ученицима са посебним потребама. Пример вредан пажње и поштовања. Зато смо замолили председника општине Палилула, професора др Игора Новаковића да буде гост редакције наших новина и одговори на неколико питања која се односе на протеклу сарадњу.

Господине Новаковићу, подршка општине нашој установи је веома присутна. Редовно омогућавате употребу комбија за превоз деце са посебним потребама нашег Дома, на локацијама до Дечијег културног центра у Чаиру, одмаралишта у Липовцу, до коњичког клуба Нонијус у Д.Међурову. Подржали сте обуку 15 ученика са посебним потребама на рачунару, извођење седмодневне рекреативне наставе у Дечијем одмаралишту Липовац. Даривали сте ученике  Дома Новогодишњим пакетићима. Шта Вас мотивише да помажете деци, посебно особама са посебним потребама?

Градска општина Палилула у својој Стратегији развоја значајну пажњу посвећује повезивању образовања, науке и локалне самоуправе, Ова активност је усмерена на унапређење и реформисање рада у основним и средњим школама и на факултетима са подручја Палилуле, едукацији и усавршавању запослених и незапослених кадрова, подршци научном подмлатку, раду са надареним ученицима, размени научних и стручних информација. Једна од важних области у реформи образовног система, који ми и у пракси подржавамо, је остваривање инклузивног образовања које ће бити у функцију ученика и њихових развојних и образовних потреба. То значи да наше образовне установе треба да се прилагоде образовним потребама деце, а не да се образују само она деца која могу да се уклопе у постојећи образовни процес. Свако дете има право на квалитетно образовање у складу са својим могућностима и способностима. Инклузивно образовање пружа могућност свој деци да буду део школске заједнице и тако се припреме да, као одрасле особе, равноправно учествују у друштвеном животу.

Верујете ли да постоји перспектива за младе људе у нашем граду?

Млади су наша садашњост и будућност развоја. Друштво које жели да напредује мора да улаже у младе. Зато је наша општина подржала оснивање Канцеларија за младе која је данас непосредни организатор или наш партнер (подршка) у организовању бројних акција за младе. Ова активност је значајно допринела организовању омладине и решавању бројних проблема младе популације у општини. Пројекат “Израда Акционог плана омладинсклог предузетништва“ који је предложила Канцеларија за младе градских општина Палилула и Пантелеј Града Ниша добио је грант УСАИД-а. Ученици завршне године Гиманзије „Светозар Марковић“ од ове јесени биће у могућности да похађају праксу у приватним и јавним фирмама и државним институцијама како би практично сагледали одређено занимање и могли да потврде да ли је то посао који би желели да рада у будућности. У циљу реализације пројекта „Професионална орјентација младих“, који је иницирала Канцеларија за младе општине Палилула, Гимназија „Светозар Марковић“ и општина Палилула потписали су протокол о сарадњи са представницима одабраних установа и организација. Иначе, подршку и почетне услове за рад општинске Канцеларије за младе у 2011.години дало је и Министарство омладине и спорта Владе Републике  Србије.

Ви сте успешни у свом послу, тако да сте свакако позитиван узор за младе људе. Како изгледа Ваш радни дан?

Функцију председника Градске општине Палилула обављам волонтерски. Универзитетски професор сам по вокацији. Не живим од политике и моја мотивација да дођем на чело општине била је да са коалиционим партнерима учиним максимум како би општина Палилула постала модерна европска јединица локалне самоуправе. Мој радни дан је по правилу напоран, траје и по 15 сати, али након успешно обављеног посла, задовољство је велико.

Обављате функцију председника општине нешто више од три године. Како оцењујете протекли рад ваше Управе, какви су планови за будућност?

Бројни реализовани пројекти и позитивно пословање, инвестиције у индустријској зони Доње Међурово и могућност запошљавања младих, само су неки од успеха општине Палилула у протеклом периоду. Усвојен стандард квалитета у раду Управе, општинске стратегије развоја, убрзале су одлуку потенцијалних инвеститора и донатора да улажу у наш развој. Остварили смо циљ да грађани Палилуле буду укључени у све активности општине, али и да сазнамо које су њихове потребе и проблеми. Захваљујући предлозима Савета грађана у наш Програм изградње унете су бројне допуне, тако да је више инфраструктурних проблема успешно решено овом сарадњом. Надам се да су становници општине задовољни радом наше Управе, Реорганизовали смо нашу инспекцијску службу у циљу ефикаснијег решавања захтева грађана и бољих резултата на терену. Највећи успех у области социјалне заштите остварен је реализацијом пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програм EXCHANGE 3. Ускоро нас очекује наставак активности на уређењу спомен комплекса „Бубањ“ уз подршку Европске уније. Данас смо свесни чињенице да је на путу европских интеграција развој локалне заједнице усмерен ка тржишном механизму и да је заснован на искуству где економски напредак појединог подручја искључиво зависи од способности заједнице да рационално ангажује материјалне, а посебно људске ресурсе. Веома напорно радимо да Палилули обезбедимо развојни пут и место у оквиру Стратегије развоја Града Ниша и региона, да понудимо стратешке приоритете који се реално могу остварити у наредном периоду нашег развоја.

Колико је за Вас битно да имате „своју оазу“, место на коме можете да напуните батерије у друштву особа са којима волите да будете?

Битно је имати своју ”оазу”. Моја ”оаза” је моја породица и мој дом, првенствено а у други план сам потиснуо свој омиљену ”Месарицу”, кафић у центру града, где пијем кафу и водим необавезне разговоре са пријатељима. Батерије не пуним нигде, оне су ”over voltage” од рођења.

Да ли постоји неко питање да Вам нико није поставио, а да сте прижељкивали да кажете? 

Рецимо, нико није поставио питање како смо деполитизовали општину и посветили се раду. Одговор не знам, али је вероватно постојала жеља свих политичких партија које конституишу власт, да се ради у корист грађана а не у корист партија.

Разговарала: Драгана Голубовић, васпитач